Felhívás

Nanoezüst alapú antibakteriális szol ipari gyártásához és forgalmazásához partnert keresünk.

Akció

Nanoezüst alapú antibakteriális szol vásárlási akció 40% kedvezménnyel az első 20 lakossági megrendelőnek.

Kapcsolat

Cím: 3515 Miskolc-Egyetemváros

Tel.: 46/555-246, Fax: 46/555-247

E-mail: csollak.gabor@nanocenter.hu

Web: www.nanocenter.hu

A projekt keretében olyan kerámia csempét fejlesztettünk ki, amely kíváló antibakteriális hatást mutat a felületével kapcsolatba lépő mikróbákkal szemben. A kifejlesztett antibakteriális csempék nem igénylenek különleges kezelést, ellenben elpusztítják a nedves felületekkel kapcsolatba kerülő baktériumok több, mint 95 %-át, amely eredmény megalapozza az antibakteriális csempe és fuga adalékanyagok nagyüzemi gyártását. Az antibakteriális csempéken kívül kifejlesztettünk egy antibakteriális fuga anyagot, amely a csempék közötti hézag kitöltésére szolgál és közel 100 %-os antimikrobiális hatással rendelkezik a kevert anyagú, és a bevonatolt változatban egyaránt.

A csempe alkalmas fal- és padlófelületek burkolására kórházakban, laboratóriumokban, vendéglátóipari egységekben, és mindenütt, ahol tiszta és baktérium mentes környezetre van szükség. Az antibakteriális csempék gátolják a mikróbák növekedését, így csökkentik a mikróbák általi fertőzöttséget, és elősegítik egy egészségesebb környezet megteremtését az otthonokban és munkahelyeken egyaránt. A fuga anyag kiválóan alkalmazható bármilyen környezetben, mert a baktériumok és gombák szaporodásának meggátolására bárminemű vegyi adalékanyag nélkül nyújt megoldást. Az 1-10nm átlagos részecske méretű, nanoezüst oldat alkalmazásával a mázas termékek maximálisan 99,97 %-os, a mázatlan csempék 97-99 %-os és a fuga anyagok legtöbb esetben közel 100 %-os kioltási aránnyal rendelkeztek.

Az antibakteriális csempéink hagyományos falicsempék és járólapok, amelyeket nanoezüst részecske tartalmú kerámia mázzal vonunk be és égetünk. A szükséges ezüst koncentráció a mázban körülbelül 200 és 400 ppm közötti.

A csempe mázában elhelyezkedő ezüst részecskék és a vonatkozó ezüst ionok áthatolnak a baktériumok és mikroorganizmusok sejtfalán, így képtelenné téve őket a működésre, növekedésre, és szaporodásra.

A nanoezüst részecske egy széles körben alkalmazott antibakteriális adalékanyag, amely már nagyon alacsony koncentrációban is hatásos. Az ezüst nanorészecskék adalékanyagként a csempe mázba keverhetőek.

Mivel a részecskék parányi méretűek, és az alkalmazott koncentráció meglehetősen alacsony, ezért nincs szükségszerűen kihatással az anyag külső megjelenésére. Antimikrobiális adalékanyagként nanoezüst kolloid oldatot alkalmaztunk, mivel az ezüst nanorészecskék kis koncentrációja is képes jelentős antibakteriális hatás kifejtésére.

Az ezüst, különösen a nanoezüst részecskék nagyon hatásosnak bizonyulnak több mint 650 fajta baktérium, penész és gomba elpusztításában. Az ezüst kolloid oldat a nanoanyagok piacáról beszerezhető, szemcseméret és minőség szerinti széles választékban.

Összességben kijelenthetjük, hogy sikerült kifejleszteni egy olyan tartós antimikrobiális hatással rendelkező kerámia rendszert, amelynek előállításához nincs szükség semmilyen különleges vegyszerre és nem igényel különleges kezelést, az alkalmazott nanoezüst alapú adalékanyag igen hatékony antibakteriális hatású, mivel a nanoezüst hatalmas relatív felület / térfogat aránya kulcsfontosságú szereppel bír, ezáltal már alacsony nanoezüst koncentráció is biztosítja a megkívánt antibakteriális hatást.