Felhívás

Nanoezüst alapú antibakteriális szol ipari gyártásához és forgalmazásához partnert keresünk.

Akció

Nanoezüst alapú antibakteriális szol vásárlási akció 40% kedvezménnyel az első 20 lakossági megrendelőnek.

Kapcsolat

Cím: 3515 Miskolc-Egyetemváros

Tel.: 46/555-246, Fax: 46/555-247

E-mail: csollak.gabor@nanocenter.hu

Web: www.nanocenter.hu

Nanoezüst alapú antibakteriális szórható szol kifejlesztése

A nanoméretű részecskéket tartalmazó oldatok, szolok előállítása, tulajdonságaik kiaknázása világszerte megfigyelhető folyamat. A mikroorganizmusok folyamatos mutálódással rezisztensé válnak az újabb és újabb fertőtlenítőszerekre, ezért is növekszik az igény olyan szerek iránt, amelyek használatával továbbra is megfékezhető a különböző baktériumok, vírusok, és gombák terjedése.

Az ipari kutatás a NANOCENTER Kft. eddigi kutatás-fejlesztési tevékenységein alapul, amely révén egy szórható antibakteriális szol a világpiacon forgalmazott hasonló termékekhez képest hatékonyabb fertőtlenítő hatással bír, előállítási költsége alacsony, alkalmazása gazdaságos, emellett egészség- és környezetbarát, így versenyképesen gyártható. A szol kifejlesztése közben elsődleges szempont volt a különböző típusú és felületi minőségű műanyagokon elért maximális antibakteriális hatás biztosítása. A szol kifejlesztése közben elsődleges szempont volt a különböző típusú és felületi minőségű műanyagokon elért maximális antibakteriális hatás biztosítása. A szol nem csak összetevőiben, de a felületre történő felhordásában (szórástechnikai paramétereiben) is e cél érdekében lett optimalizálva. Speciális adalékainak köszönhetően a szol kiváló adhéziós tulajdonságokat mutat, így minimális mennyiség biztosítja a nagy felületi lefedettséget. Vizsgálatok alapján megállapítható, hogy szélsőséges környezeti hatások között is stabil marad, ezért tárolása olcsón és egyszerűen megoldható. Ipari szintű gyártása és palackozása könnyen gépesíthető.

Az elért eredmények megfelelnek a szerződésben rögzített főbb követelményeknek, célkitűzéseknek. Az eredeti szerződéshez képest jelentősebb szakmai változtatásokra nem került sor.

A projekt eredménye az elvárásoknak megfelelő. A szol 168 órával a felszórás után is közel 100%-os antibakteriális hatást fejt ki. A projekt keretében négy munkatársunk részt vett az EuroNanoForum 2009 – Nanotechnology for Sustainable Economy European and International Forum on Nanotechnology Prágai konferencián, amelynek legfontosabb tapasztalata, hogy a nemzetközi piacon nincs hasonló hatású ilyen gazdaságosan előállítható termék. Ez számunkra kedvező hasznosítási lehetőségeket teremt.

Letölthető anyagok: